Pre nekih mesec dana sam imala tu čast da budem pozvana na konfrenciju za medije povodom projekta o prevenciji raka kože. Projekat Pregled za sve je u organizaciji Fonda B92 i Eucerina Srbija uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Na konferenciji koja je održana u Kristalnoj sali hotela Hyatt, govorili su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, predsednik svetskog udruženja za dermoskopiju prof.dr. Đuzepe Arđencijano, kao i predstavnici organizatora projekta.

Za razliku od drugih karcinoma, karcinomi kože se mogu videti (na slici iznad možete videti kako da odradite samopregled kože). Cilj akcije “Pregled za sve” je rano otkrivanje karcinoma kože, a pre svega melanoma kao najagresivnijeg. Za to se koriste posebni uređaji – dermoskopi kojima dermatolozi obavljaju dermoskopske preglede. Kroz akciju “Pregled za sve”, obezbeđuju se dermoskopi za sve državne dermatološke ordinacije u Srbiji, ali i besplatna edukacija svih dermatologa o ovoj neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi. Za uspeh akcije je od izuzetnog značaja informisanje javnosti i jačanje svesti ukupne populacije o merama zaštite od potencijalno štetnog uticaja sunčevog zračenja, prepoznavanju faktora rizika, pravilnom ponašanju na sucnu, samopregledu i neophodnosti redovnih dermatoloških pregleda.

Dermoskop izgleda ovako, a sam pregled je potpuno bezbolan i ni najmanje neprijatan, tako da se nemate čega plašiti.  
:

Važne preporuke:

– tražite hladovinu i izbegavajte sunce kada je ono najjače (između 10 i 16 časova)

– redovno koristite zaštitne kremem koristite majice dugih rukava, šešire, naočare za sunce…

– izbegavajte korišćenje solarijuma

– ne dozvolite da koža pocrveni nakon izlaganja suncu

– pregledajte redovno svoju kožu i ako uočite bilo kakvu sumnjivu promenu, javite se dermatologu

– pored adekvatnog izbora preparata, bitna je i njihova adekvatna primena

– nanosite zaštitnu kremu sa visokim faktorom zaštite na svaka 2 sata

i ZAPAMITE:

RAK KOŽE JE IZLEČIV AKO SE NA VREME OTKRIJE!!!

                

Kupovinom preparata iz linije Eucerin Sun za zaštitu od sunca, građani imaju priliku da doprinesu akciji “Pregled za sve”. Na svakom proizvodu postoji silver sa znakom akcije, a sve Eucerin proizvode možete pronaći u apotekama. Što se mene tiče – ovo leto će definitivno obeležiti Eucerin Sun linija. Na jednom lepom blogerskom druženju nam je održano predavanje o celoj priči i definitivno su me uverili da zaista treba da koristim njihove proizvode. Stručnost i kvalitet su nešto što svakako opisuje Eucerin.

Iskreno se nadam da sam ovim postom bar nekog od vas navela na razmišljanje, za početak. Ukoliko vam nije problem, volela bih da što više vas podeli ovaj post kako bi što više ljudi bilo obavešteno o ovoj akciji.

Kakve su vaše navike? Da li idete u solarijum, kako se štitite od sunca?
Iskreno… moje su do sada bile nikakve. Išla sam u solarijum periodično (prošle godine početkom aprila sam bila crna kao da sam upravo došla s mora), čvrljila sam se na plaži u podne, a mazanje zaštitnih kremica me nije posebno interesovalo, posebno zato što sam živela u zabludi da od faktora neću pocrneti, što nema veze sa istinom (objasnili su nam na predavanju, verujte na reč). Samo se setim kako sam kao mala uvek bila namazana kremama sa visokim faktorom, majka nam nije davala da izlazimo na sunce od 11 do 16 h, a ja sam se uvek vraćala kući crna da crnja ne mogu da budem 🙂 Tako da… ovog leta ću se definitivno bolje ponašati prema sebi i svojoj koži, a nadam se i vi.

10 thoughts on “Pregled za sve – akcija za rano otkrivanje raka kože”

 1. Svakodnevno na licu nosim spf 50.
  Vec sam se opremila proizvodima za celo leto 😀
  Omiljene su mi Ombia kremice, nemacka marka je u pitanju i Balea med linija.
  Stitite se zene, zbog zdravlja a i izgleda.

  1. Au, ti se baš zaštitila! 😀 Ja sam svetla kao duh, ali brzo crnim 🙂 Izgorim jedino kad se sama spalim na plaži u podne… Nisam čula sa Ombiu, baš ću da izguglam 🙂
   Jezivo je koliko nas se maže samo na moru…

 2. Eucerin kremu za normalnu i kombinovanu kozu kao i za zastitu koze oko ociju redovno koristim,u solarijum ne idem i ne koristim nista za zastitu od Sunca ni od Eucerina niti od bilo kog drugog,mada iskreno misim da to trebam da promenim.

 3. Da, Koristila sam Eucerin Hyal-Urea noćnnu kremu, Eucerin DermoDENSIFYER Noćnu kremu i Eucerin DermoDENSIFYER dnevnu ukremu .Volela bih i ovo isprobati.Preporucujem Eucerin svima

 4. Nadam se da cu uspeti da priustim sebi da probam ovo,Sunce vec pocinje,izgleda da je vreme da se nabave kreme sa zastitnim faktorom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + 4 =