Strpljenje mi nije jača strana, a posebno kada je u pitanju deljenje iskustava za koje mislim da mogu koristiti i drugima. To je mač sa dve oštrice – ponekad se desi da ispričam pre nego što se i sama uverim u dugoročni efekat. Danas nije taj slučaj 🙂

Kada sam pre nekoliko meseci odlučila da promenim svoju rutinu spavanja, obećala sam sebi da ću tekst o tome napisati tek kad prođe određeni period za koji smatram da je važan, a ne nakon desetak dana.

Kako radim od kuće i celog leta nisam imala fiksne obaveze, mogla sam da ležem kad hoću i ustajem kad hoću, pa sam tako dolazila u situaciju da ležem u 6-7-8 ujutru i budim se popodne. Slagaću ako kažem da sad odjednom ne volim noć, i dalje mi ideja o gledanju filmova i serija do jutra (posebno leti) zvuči sjajno, ali se (srećom 😀 ) moj život ne svodi na to, pa sam bila “prinuđena” da promenim svoju rutinu kako bih uspela da postignem sve što želim.

Od oktobra sam se aktivno vratila na predavanja (slušam sve što nisam položila, iako sam već slušala i ne moram opet), pored toga radim (plus još hiljadu nekih stvari) i dobra organizacija mi je i više nego neophodna.

Da mi je neko ranije rekao da ću bez problema i bez alarma ustajati u 6 ujutru, rekla bih mu da je lud i da nema pojma sa kim priča.

Ta pomisao mi je, najiskrenije, delovala neverovatno jer svojevremeno ni bager nije mogao da me izvuče iz kreveta. 🙂

Podeliću sa vama sve što je meni pomoglo, što ne znači da će sve potpuno isto biti i vama, ali vas ne košta da pokušate i vidite šta radi za vas, a šta ne. 🙂

Pre nego što počnem, želim da vam u startu kažem par važnih stvari.

U početku je teško.
Osećala sam se kao da se rastajem sa životom svaki put kad čujem alarm. U tim trenucima mi nikakvi razlozi nisu bili važni, želela sam samo da spavam.

Ali sam ustajala.
Bez obzira na osećaj.

I vremenom sve postane lako.
I tako prirodno da zaboraviš kako je u početku bilo teško.

E sad kad ovo znaš, nastavi da čitaš dalje! 🙂

DEFINIŠI ZAŠTO ŽELIŠ RANO DA USTAJEŠ
Bez ovoga, bar po mom iskustvu, sve pada u vodu. Odavno sam ja pričala kako želim da ustajem rano, nije normalno da danju spavam, a noću živim itd., ali nisam dobro definisala pravi razlog zašto to želim, sve je bilo nekako površno.
Ovog puta sam tačno znala – da bih živela kako želim, moram da ustajem rano. Jednostavno moram.
Na šta tačno mislim?
Nije baš jednostavno iskombinovati posao, fakultet (odnosno svakodnevna predavanja) i socijalni život. To sam shvatila već prve nedelje kada nisam znala gde udaram od obaveza jer nisam napravila precizni plan, a sve tri oblasti su mi jako važne.
I kad god bih nešto zapostavila, osećala bih se loše, a uz ustajanje u podne je neminovno da se nešto zapostavi. Da ne pričam o tome da smo svi malo komirani kad kasno ustajemo i da imamo osećaj da smo propustili dan. Pisaću o svojim motivima detaljno u nekom narednom tekstu.

Ti sad definiši svoj i garantujem da će ti biti lakše da istraješ u odluci.

KNJIGA “MOĆ NAVIKE”
Kakve veze sad ima knjiga sa ranim ustajanjem?! Velike! Pomenuh da nisam verovala da ću uspeti samovoljno rano da se budim, a ova knjiga me je uverila da grešim. Kad kažem uverila, mislim na to da mi je usadila misao o tome, a aposlutne “dokaze” sam dobila primenom i naravno vremenom. Sigurna sam da svi imate navike koje biste rado menjali, ali ne znate ni kako ni odakle da počnete – zato je ova knjiga melem. 🙂

View this post on Instagram

Za sve one koji misle da su navike "sudbina", da su "takvi kakvi su" i da ne mogu da se promene, za sve one koji se ubijaju u pojam jer su nedisciplinovani, jedu kao 🐖 i ne rade ništa… Ova knjiga je spas! ("Moć navike" Čarls Djuhig) Jako lepo i detaljno je objašnjeno šta su navike, kako funkcionišu, ali i kako mogu da se menjaju. Svi mi kao znamo da navike sami formiramo i imamo moć da ih menjamo, ali ipak često od ljudi čujem kako su eto takvi i to je to. Ja znam kako je kad poveruješ da si lenj u nekim oblastima, kad se plašiš da ćeš opet zasrati jer već 10x jesi, kad misliš da su neke stvari TI, a ne samo promenljivi deo kojim upravljaš… Zato je ova knjiga tako moćna. Uveri te i dokaže ti da možeš toliko toga… Pa i da od lenčuge postaneš vredan, od džabalebaroša bogataš, od propalice uspešan… Sve što treba je da radiš drugačije. I naravno da primenjuješ principe iz knjige, ne samo da maštaš. 😂 Ja trenutno najaktivnije radim na disciplini što se tiče faksa i posla, organizujem sve do maksimuma i sve prirodnije mi postaje da radim ono što mi je nekad bilo najgore mučenje i od čega bih odustala za sekundu. 👀 Koje svoje navike biste rado menjali? 🙈

A post shared by Anđelija Stojanović (@andjelija.adja) on

15 MINUTA PO 15 MINUTA…
Ukoliko ste se do sada budili u 10, logično da će organizam najblaže rečeno biti šokiran kada sutradan ustanete u 6. Zato svakog (ili na dva tri dana) smanjujte za po 15 minuta, sve dok ne stignete dokle želite.

U 9 U KREVET
Okej, ne mislim bukvalno 🙂 Ni sama ne mogu baš da legnem u 9, ali sam između 10 i 11 najčešće u krevetu. Ne možete da ležete u 1 i očekujete da ćete u 6 ili 7 biti odmorni.

IZBEGAVAJ KOFEIN POPODNE
Stavka koju ne poštujem striktno, ali se trudim da posle 5 ne pijem kafu. Nekome smeta, nekome ne, meni kako kad, ali mi u početku jeste baš smetala jer sam ionako imala problem da zaspim rano.

STAVI ALARM ŠTO DALJE OD SEBE
Mislim da je ovo potpuno jasno. 🙂 Milion puta mi se desilo da nesvesno ugasim alarm kad je bio pored kreveta i nastavim da spavam.

STOP RAZMIŠLJANJU
Znam kako ovo zvuči, ali je ponekad jedino rešenje. 🙂 Kad god bih se ujutru probudila i počela da razmišljam kako mi se još spava, kako mi je krevet udoban i topao, a napolju pada kiša, znam sam da sam već ostala u krevetu.
I sada mi se takve misli ponekad jave, ali im ne dopuštam da nastave sa “pričom” već bez razmišljanja skačem iz kreveta i uskačem u novi dan. 🙂 U 99% slučajeva, dva minuta nakon “skoka”, osećam se sjajno! Strašno je samo tih par sekundi između buđenja i ustajanja.
Nekome prija da se izležava i razvlači, meni ne, ukoliko ostanem i minut duže, najverovatnije ću i ostati da spavam.

Takođe, ono što mi je na početku služilo kao motivacija jeste zapisivanje lepih stvari koje mi se ne bi desile da sam odlučila da ostanem u krevetu. Npr., kafa sa nekim, zanimljivo predavanje, uživanje u nekoj knjizi, jutarnja šetnja… Ma šta god.

View this post on Instagram

Moj septembarski cilj je bio vrlo jednostavan, ali i ambiciozan zbog istorije 😂 – da celog meseca ležem rano i ustajem rano. Koliko rano? Idealno u 6, a maksimalno do 8 ako iz nekog razloga kasnije legnem. Od oktobra me čekaju veće obaveze koje zahtevaju žestoku disciplinu i organizovanost, a rano ustajanje je uvertira u sve to. U početku sam skakala čim čujem alarm i nije mi bilo baš slatko. Sad više nema alarma, a ja se pre 6 sama probudim. I super odmorna! Namestim aparat da zbućka kafu i dok ja završim u kupatilu, ona je gotova. Do 7 već uveliko radim i obično do 9-10 završim ono što bih ranije razvlačila celog dana. Treba li da kažem koliko se bolje osećam? 😁 Produktivnost mi je na mnogo višem nivou, baš kao i raspoloženje. Sve mi lakše pada, čak i ono što me inače mrzi. Ok, biće post o ovome definitivno 😁 Je l' i vama svet izgleda bolje kad se budite rano? 😀

A post shared by Anđelija Stojanović (@andjelija.adja) on

ČIM USTANEŠ, RADI ONO U ČEMU NAJVIŠE UŽIVAŠ
Kada sam počela da ustajem rano, neizmerno mi je značilo da prvo ujutru radim ono u čemu najviše uživam – čitam, pijem kafu u bašti, vidim se sa nekim, odem u šetnju, gledam seriju/film… Iako mi je u trenutku kad alarm zazvoni sve to bilo nebitno, čim “skočim”, radovala bih se tome što me čeka i vrlo brzo mi je jutro postalo omiljeni deo dana.

To je trajalo nekih mesec, mesec i po, dok mi nije postalo normalno da se budim rano. Sada radim upravo suprotno, prvo završavam ono što mi najteže pada, ali o tom potom, ukoliko još nemate naviku da se budite rano, počnite sa najlepšim 🙂

View this post on Instagram

Glupa knjiga koja ne menja ništa. Ili sjajna knjiga koja menja SVE. Na tebi je! Prvi put sam je pročitala davno, tako što sam samo čitala i prelazila poglavlja. Malo je reći da sam bila oduševljena idejama koje sam tu našla. Ali… Nisam primenila ništa. Tj. skoro ništa. Da li je knjiga bila kriva?! 😄 Drugi put sam uzela svesku, olovke, markere i krenula sa ponovnim prelaženjem. Nakon svakog poglavlja, piše šta tačno treba da uradiš (popišeš svoje ciljeve, razvrstaš, planiraš dan itd.). I tek tad sam mogla da kažem da mi je knjiga promenila nešto (puno toga). Zato što sam ja PRIMENILA nešto. Ako ovakve knjige čitate kao lektire, samo gubite vreme. Ali bukvalno. Bolje odgledajte seriju za to vreme i odmorite mozak. 😂 Al' ako ste spremni da nešto i URADITE… "Pojedi tu žabu" je moja ogromna preporuka. 🔊🧠 Meni je pomogla pre svega da: 📌 promenim određena uverenja koja su me kočila 📌 odredim prioritete 📌 ublažim prokrastinaciju 📌 isplaniram sebi dan 📌 budem najproduktivnija što mogu 📌 identifikujem svoja ograničenja i radim na njima 📌 budem fokusirana na ono što radim Definitivno je tip knjige koji stalno iznova treba da se čita, ali još jednom upozoravam – nemojte je čitati ukoliko se niste nameračili ozbiljno da radite. U siprotnom – navalite! 😂 Da li je čitao neko? Kako se vama čini? 🙈

A post shared by Anđelija Stojanović (@andjelija.adja) on

PLANIRAJ SVOJ DAN
Kada dan nema strukturu, mnogo lakše prođe ono “Ma, koga briga ako spavam još koji sat više”, ali kad unapred isplaniraš šta ćeš kada da radiš, znaš da tih par sati znače mnogo. Ja svake večeri pred spavanje isplaniram sutrašnji dan i koliko god nekome zvučalo ograničavajuće, za mene to predstavlja čistu slobodu jer su mnogo manje šanse da na kraju ludim jer nešto nisam stigla da završim ili mi na kraju ne ostane ni dva sata slobodno za dan.

TELEFON VAN SPAVAĆE SOBE
Ovo primenjujem odavno! Ne želim da telefon bude prva stvar u koju pogledam ujutru, a ni poslednja kojom se zabavljam uveče. Svi mi znamo da zaglavimo po 2 sata skrolujući, a ni ja nisam izuzetak i kad telefon sklonim od sebe, nema bojazni da će doći do toga. 🙂 P. S. Telefon nije jedini koji ima alarm 😀 , možete kupiti alarm zasebno, ja imam ovaj i super je.

Eto, to bi bilo to, nisam otkrila Ameriku, ali se nadam da će vam moje iskustvo nešto značiti. 🙂 Pišite mi svoja! 🙂

One thought on “10 stvari koje su mi pomogle da od noćne ptice postanem ranoranilac”

  1. Necu da lazem pa moram da kazem da mi rano ustajanje i dalje tesko pada, ali me motivise to kad vidim koliko sam stvari uradila tog dana, isto ako kao i za svaki proces, pomazu rezultati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × four =