Bratislava

Generalno gledano, pozna jesen i zima mi nisu omiljena godišnja doba za putovanja i obilaske. Ja sam dete proleća, tada sam najraspoloženija i najmotivisanija za sve, pa i za putovanja i najviše volim da obilazim nove gradove kad greje sunce, a ja šetam u farmerkama i tankoj bluzici. Ipak, u ovom slučaju sam napravila izuzetak i glavni grad Slovačke sam posetila u sred zime. Jesam se malo smrzla, ali je vredelo 🙂

Bratislava je najveći grad u Slovačkoj i ima 462 603 stanovnika. Od Beograda je udaljena oko 600 kilometara, a od Beča 60 km i nekada je sa njim bila povezana tramvajem, pa je najčešće posete svi koji dođu do Beča. Bila sam dva puta i moram priznati da sam je ovog puta videla potpuno drugačije nego pre nekoliko godina kada sam samo protrčala kroz nju.
Što se tiče stanovništva, najviše ima Slovaka, zatim Mađara, Čeha, Nemaca… Za razliku od Beča u kom ima dosta Srba, u Bratislavi ih nisam primetila.

Bratislava

Čumil

Ko se nije slikao ovde, kao da nije ni bio u Bratislavi 🙂 Ubedljivo najpopularniji spomenik među turistima, ne znam ni sama kako sam uhvatila trenutak da ga uslikam, a da nije bilo bezbroj turista okolo. U pitanju je spomenik Čumilu, radniku koji se bavio popravkom kanalizacije sa kojom Bratislava ima problema zbog Dunava.

Bratislava

Ganimedova fontana

Nalazi se ispred Slovačkog narodnog pozorišta. Izgradio je Viktor Tigner 1888.godine, a predstavlja otmicu Ganimeda i njegov odlazak na Olimp.

Slovačko narodno pozorište

Slovačko narodno pozorište  sagrađeno 1886. godine.

Bratislava

Bratislavski dvorac

Nalazi se na zapadnoj strani Bratislave i potiče još iz 10. veka. 1811. godine dvorac je u potpunosti izgoreo zbog nepažnje stražara, a zatim je rekonstruisan u stilu iz doba Marije Terezije koja ga je svojevremeno preuredila u u sedište kraljevskog guvernera Alebrta Tešena.  Danas se u njemu nalazi deo Narodnog muzeja, muzej folklorne muzike i kabineti vlade. Do samog dvorca sam stigla tek uveče i zaista je divan pogled na svetleći grad 🙂

Bratislava Bratislava

Novi most preko Dunava, slikan iz dvorišta zamka. Na vrhu mosta, na visini od 88 m se nalazi restoran UFO koji nisam stigla da posetim ovog puta, ali sledeći put sigurno hoću. Obožavam vidikovce, visoke zgrade i sve ostalo odakle se može videti čitav grad. To mi posebnu čar ima noću i oduvek mi je bila želja da živim tako negde visoko gde ću iz spavaće sobe videti čitav grad kako svetli 🙂
Bratislava

Cafe Mayer

Ne bih ja bila ja da ne pomenem neki dobar kafe ili poslastičarnicu 🙂 U ovom slučaju, to je Cafe Mayer – kafe i poslastičarnica. Postoji od davne 1913. godine, u međuvremenu je renovirana, a enterijer je predivan, što ćete i videti na narednoj slici. Nude pregršt preukusnih slovačkih i bečkih kolača i torti, probala sam nekoliko i najiskrenije vam savetujem da Mayer ni slučajno ne propustite ako dođete u Bratislavu.

Bratislava Cafe Mayer Bratislava

Bratislava Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislava

Bratislava Bratislava Bratislava
Sve u svemu, moji utisci iz Bratislave su jako pozitivni, i sigurna sam da bih opet otišla (ipak na proleće). Jedino bih volela da imam bar 3-4 dana slobodno za obilazak jer je jedan zaista premalo da se lepo obiđe sve i malo više udubi u priču grada.

Da li ste bili u Bratislavi, kakvi su vaši utisci? 🙂

2 thoughts on “Next Stop: Bratislava, Slovakia”

  1. Bila,ali sto ti kazes samo protrcala .U povratku iz Praga smo imali po programu par dati u Bratislavi.Sigurno planiram sledeci put neku turu Bec-Bratislava.

    1. Najbolja varijanta je zasebna tura jer tek tad imaš vremena da je lepo obiđeš… Nije nešto velika, ali ima dosta stvari za obilazak 🙂 I obavezno – da bude proleće! :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + 9 =