Mislim da već jasno vidite o čemu ću vam pisati 🙂 Ove dve slike su napravljene u razmaku od otprilike pola godine… S tim, što je ispod ove tamnosmeđe bila crvena kosa, što znatno otežava prelazak u plavo, zbog crvenog pigmenta. Koliko je bilo teško, i čućete i videćete. Iako sam imala prelepu, zdravu, pravu i sjajnu kosu, moja želja da budem plavuša je preovladala. Da problem bude veći, sve sam htela odmah i sad! Ono što sam ja “planirala”, nijedan frizer nije hteo da mi radi, pa sam se sama bacila na posao. Ja sam bila “teoretičar”, a za praksu su bile zadužene drugarica i majka. Znači, nijednom se nisam farbala kod frizera na ovim slikama. I sve slike idu hronološkim redom, u razmacima otprilike od po mesec,dva.  Da počnemo!


Prva slika

Kao što rekoh, pre tamnosmeđe je bila crvena, Garnier 100 % color, ne mogu tačno da se setim nijanse, davno je bilo, ali znam da je bila njihova najdrečavija crvena. Kad mi je to dosadilo, prefarbala sam se u tamnosmeđu, isto sa Garnier 100 % color. One su mi bile blage, nisu oštećivale kosu, a boja je bila fina. I onda mi dune da postanem plavuša…

Druga slika

Ovako je izgledala moja kosa posle prvog blajhanja. Blanš + 9 % hidrogena. Tu još uvek nije bila vidno oštećena, i dalje je bila meka i lepo je izgledala. Međutim, ja i dalje nisam htela da sve ide postepeno i sledi:

Treća slika

Ovde sam dva puta blajhana, takođe blanš + 9 % hidrogena. I par puta prefarbana plavom farbom, u pitanju su Garnier Color Naturals, nijanse 111 i 113. Pošto sam tada bila totalno neupućena u plave farbe, a svi oko mene su koristili Garnier, to mi je bilo neko logično rešenje. Dok se nisam malo edukovala! Kao što vidite na slici, tu mi je kosa tanja i znatno kraća nego na prethodne dve. Krajevi su mi bili iskrzani potpuno, iako sam toliko skratila kosu, pramenovi su mi se kidali na pola, bukvalno! Ali, i dalje nisam odustajala.

Četvrta slika

Tu sam forsirala Garnier Color Naturals 111, da bih ubila žutilo i pomak se video. Nije više bila tako narandžasto-žuta. Kvalitet i dalje užasan. Fenirala sam se, ali ni tad nije uspevala da izgleda lepo.

Peta slika

I tu sam koristila Garnier Color Naturals 111. Nisam se blajhala, pa je malo, naglašavam malo, kosa počela da mi se oporavlja. Međuti, ja sam ipak htela BELU KOSU, pa sam nastavila sa svojom “akcijom”.

Kreće drugi krug sličica 🙂


Prva slika

Počnem na intenrentu da čituckam savete, iskustva u dobijanja bele boje kose. I nađem da treba da probam čuveni Still Plavi Led. Devojke su izbacale slike, boja im je bila savršena, pa reko’ da probam, računam, ne može meni da ispadne loše, kad je njima tako dobro ispalo. Grdno sam se prevarila! Mislim da mi je to bio najveći ispad tokom čitavog farbanja u plavo. Šta da vam kažem, vidite sliku. Mesec dana nisam puštala kosu. Sveže ofarbano je bilo tamno sivo sa nebo plavim pramenovima. Malo se ispralo, ali ne drastično. Pošto nisam želela sivu boju, idemo na sledeću sličicu.

Druga slika

Prošetam do Lilly-ja i odaberem boju po SLICI NA KUTIJI. Jedan prijateljski savet, ne radite to! U pitanju je neka Palette farba, sećam se da je bila šira kutija i imala je booster (blanš) u kutiji, dve kesice koje se ubace u farbu. Bila sam šokirana dok je farba delovala,a još šokiranija kad sam je isprala! Boja je ispala kombinacija limuna i pomorandže, na slici se još i ne vidi lepo. Bila sam totalno razočarana, ali kosa mi je bila toliko oštećena, da u tom momentu ni u smeđe nisam smela da je prefarbam. Sačekala sam mesec dana i onda ide naredna sličica.

Treća slika
Pošto žutilo nije odustajalo od moje kose, jedina farba za kosu sam znala da je pepeljasta je Garnier Color Narutals 111. Opet sam uzela nju i dobila ovu sivkastu nijansu. Bila je daleko bolja od prethodne, ali ipak nedovoljno bela, pa sam rešila da opet probam novu farbu…

Četvrta slika
Mesec dana sam svakog dana čitala po internetu, zapitkivala plavuše sa lepom plavom kosom, ne bih li došla do rešenja. I tako sam došla do čuvene Keune 1517. Neki su pričali da je jaka, prži kosu i sl., ali sam se ja ipak usudila, zbog slika kose nakon farbanja tom farbom. i rezultat je bio FENOMENALAN! Bila sam oduševljena bojom, a kosa mi nije bila oštećenija nego od Garniera kojim sam se do besvesti prefarbavala.

                                                               Peta slika
Narednog meseca sam se opet farbala sa Keune 1517 i rezultat vidite, BELA KOSA kakvu sam želela! Kvalitet, bolji nego ranije, jer nisam morala hiljadu puta da je prefarbavam. Stavljala sam razna, pakovanja, ulja… I delovalo je. Naravno, nije mi odjednom postala zdrava, daleko od toga, ali sam mogla lakše da je očešljam, isfeniram, bila je sjajna. I sad, ne bih ja bila ja, da sam se smirila… Zato, ide naredni blok sličica 🙂

Prva slika

Kada sam napokon dobila ono što sam želela, počela sam da želim još nešto 😀 Poželela sam da uz ovu belu, ubacim i PINK! Nisam baš puno razmišljala, samo sam otišla do radnje, kupila pink Crazy Color i prefarbala sam se. Tj deo kose, samo unutrašnji deo, površina je i dalje bila plava tj. bela. Znala sam da je Crazy Color zapravo kolor šampon, tu ne ide hidrogen, ali sam odlično i znala da se to neće skorz isprati, posebno ne sa bele podloge. Plavo roze faza me držala par meseci… I vratila sam se beloj.

Druga slika

Pink se prilično isprala, bila je svetlo roze, pa nije bio veliki problem vratiti se u plavo. Jedno blajhanje i farba i problem rešen 🙂 S tim što sam ovde rešila da probam i Igoru koja je toliko hvaljena. Blanš + Igora = boja na drugoj slici.

 Treća slika

Pošto sam smatrala da ću potpuno spalili kosu, ako nastavim svakog meseca da se blajham i farbam Igorom, rešila sam da probam 2 u 1, neku Palette farbu ( ne onu od prethodnog puta 😀 ) koja takođe ima booster, ali je na slici pepeljastija. I dobila sam boju sa slike, baš kakvu sam htela, više me nije zanimala bela, nego “porno plava” 😀 Međutim, ova boja je bila lepa samo par dana nakon farbanja, pranjem je postajala sve žuća i žuća…

  Četvrta slika
Pošto mi se nije svidela ideja da ličim na pile 😀 , opet sam se vratila pepeljastoj, i to Garnieru 111, samo sam preliv stavila pošto mi nije trebalo posvetljivanje, nego sivi pigment. I dobila sam malo prirodniju pepeljastu nijansu. Međutim, ipak mi je dosadilo farbanje na dve, tri nedelje, prefarbavanje, feniranje i td., reših da se vratim u smeđe.

 Peta slika
I opet odaberem boju po boji sa kutije! Još jednom kažem, ne radite to. Uzela sam tamnosmeđu Garnier 100 % color i dobila ovu “predivnu” boju sa slike. Izgledala sam kao baba. Naravno, tada nisam znala da blajhana kosa bez pigmenta, može vrlo lako da ispadne siva, ako se ne odabere prava nijansa, ali sam se naučila :)) Ovu sivu sam imala jedan dan, dok nisam otišla, kupila tamniju farbu i prefarbala se. Bila sam skoro crna, što se prilično ispralo i ostalo je kao šatirano, za divno čudo, nije izgledalo neuredno i ružno, pa mi nije bio problem da izdržim i pustim prirodnu boju 🙂 Prirodna mi je izrasla za nešto više od godinu dana, nakon čega sledi još jedan krug mojih eksperimenata sa kosom i još jedan prelazak u plavo, ovog puta iz najdrečavije moguće PINK kose. O tome, u drugom postu 🙂

Cela ova priča je meni zapravo bila “edukacija” za farbanje u plavo. Jeste me koštala, ali sam stvarno naučila dosta i tačno znam kako će mi kosa reagovati na koju farbu, nijansu, šta treba da radim. U šta ćete imati prilike da se uverite kada budem napisala post “Farbanje u plavo II” :))

Mislim da već same možete da zaključite šta treba da radite, ali rekla bih vam par stvari koje sam ja zaključila. Prvo da naglasim, ja ovde nikome ne preporučujem da radi ovako, da se blajha ako to ne želi i smatra da će uništiti kosu, samo pričam o svom iskustvu. I ja sam znala da bi mi kosa najmanje stradala da sam išla kod frizera i postepeno izvlačila boju, ali sam ipak odlučila da uradim ovako. I ako još neko to želi, makar da zna na šta da obrati pažnju, da ne pravi greške koje sam ja pravila. Što se mene lično tiče, blanš nije zlo, ako se ne preteruje sa njim. Naravno, ne očekujte da vam plava blajhana kosa bude zdrava kao da je nefarbana, ali ipak može da izgleda lepo ako je negujete i znate za meru ( koja meni manjka :)) ).
Dalje, bolje se jednom ofarbajte jačom farbom koja će vam izvući boju, nego 10 puta blažom. Ironija, ali ja sam je više uništila blažom farbom. U mom slučaju, pegla i plava kosa nisu išle zajedno. Samo sam se fenirala i to sam izbegavala kad sam mogla. Što manje, to bolje! Kad je nega u pitanju, i tu sam se još uvek “pronalazila”, koristila sam šampon (menjala), balzam, pakovanje za kosu ( klik ovde ) , zeleni serum iz Avona, stavljala sam pravljena pakovanja, ulja… Šta god sam pročitala da je dobro 🙂 To bi bilo otprilike to, ako se još nečeg budem setila, dodaću u narednom postu.

 

31 thoughts on “Farbanje u plavo – I deo”

 1. Plakala sam od smeha kad sam procitala za Palette isto sam i ja uradila pre dva i po meseca.Htela sam da promenim nijansu malo,prvih par dana sam bila bela skroz,a posle par pranja sam bila kanarinac 🙂 Na kraju sam se ofarbala u smedje i sad se ta smedja fino ispira,sada sam tamno plava cekam jos malo pa da uradim pramenove.. Nikad vise Palette 😀

  1. Sestra mi je rekla da ličim na pile 😀 užas, nisam mogla da se gledam u ogledalo 😀
   I meni se smeđe fino ispirale, baš, sad mi kažu da izgleda kao da imam ombre :))

  1. Ovo čudi mnoge, kako još imam kosu na glavi! :)))
   Ova priča se završila u junu 2010., a moje poslednje farbanje u plavo u martu ove godine :))) tako da, biće još jedan ovakav post 🙂

 2. Svaka tebi čast devojko! 🙂
  Ja se farbam već dve godine i uglavnom su to neke nijanse koje su ili 4-5 nijansi svetlije od moje kose (na početku, jer smo jel te svi hteli plavi da budemo) ili tamnije (skoro crne). Sad sam u fazi puštanja svoje boje, ali me sve nešto vuče da se opet farbam… 🙁

  1. Ja se farbam od 14… A i pre toga sam imala par ispada, poneki pramen i tako to :)) Mnogo sam htela da što pre porastem 😀 U koju bi se farbala? Mene čim vuče,uradim i ne razmišljam :)) a od marta, od kad sam se prefarbala u smeđe, stvarno nemam želju da se farbam, jedva čekam da mi prirodna izraste 🙂

  1. Ja sam odavno proglašena ludom, špto se farbanja tiče 😀
   I ja sam bila crna godinu dana pre ove "avanture" :)) Vodi računa, nemoj da spališ kosu kao ja ovde… Gvirni na moj naredni post o plavoj kosi, tu sam mnogo bolje prošla 🙂

 3. Cao ! Procitala sam celu ovu tvoju pricu ….Jako se radujem da sam te nasla,mozda ces moci da mi pomognes,jer ja isto imam trenutno ofarbanu tamnu cokoladnu boju kose,koju vec godinama farbam bez amonijaka:Casting,Olea,Syoss..,i sad mi je palo na pamet da hocu da budem svetla plava,ali ne bi skroz da budem bela kao sto si ti bila nego nesto tamnija,ali da ne vuce niposto na zutu boju. Molim te za neki savet! Kako da pocinjem i sa kojim proizvodima? Kosa mi je do ramena,malo duza…Hvala!

 4. Ja tek sad čitam ove tvoje postove o farbanju i ne verujem koliko si blesava,mislila sam da sam samo ja bila luda u tim nekim godinicama al sad naiđoh na luđu :). Ja sam se farbala iz crne u crveno pa u plavo pa čokolada pa opet plavo(belo) i tu sam se zadržala 10 god,blajhala sam teme čitavu deceniju a onda rešila da puštam svoju :). Imala sam razne pramenove,rozle,plave ,golubije sive i slično,mladost ludost .Nego meni se mnogo dopadaš kao plavuša,pročitala sam i drugi deo al komentarišem ovde (nemam pojma što),ali ipak si mi lepša sa tamnom kosom,sa plavom si mi kao maza neka romantična ,nežna a sa tamnijom kao zavodnica ,ne znam jako mi se sviđaju te dve varijante ,ostale faze onako tu i tamo 😀

  1. Baš si me nasmejala ovim za zavodnicu i romantičnu :))) Ne znam ni sama, uglavnom mi najviše hvale prirodnu i ovu neko bordo-crvenu, ostale manje više, mada je meni najbitnije kako se ja osećam, pa se time uvek i vodim 🙂 Verujem da ti nije žao što si sve to isprobala, meni su svi pričali uništićeš kosu, nemoj, i stvarno i jesam, ali mi nije žao ni najmanje, sada je oporavljena, a uživala sam u svakom trenutku farbanja i promena boja! 😀

 5. Jaoooo jadna tvoja kosa!! :))) Ja sam plava ali kako mi je kosa prirodno svetlo smedja nisam se nikad blajhala 🙂 Kosa ti je sad odlicna i ne mogu da poverujem kroz sta je prosla haha…

 6. Ako ti je za utehu nisi jedina 😀 Ja sam prvu turu pokusaja da budem plavusa imala u srednjoj skoli. 2 godine sam bila bitku sa bojama i nikako nisam uspela da izvucem boju koju sam zelela! Demonstrativno sam se ofarbala u crnu i zavrsila posao! 😀 Covek se na greskama uci, ali zene ne 😀 Pre 4 godina sam dosla na divnu ideju da pokusam ponovo, nadajuci se da je formulacija farbi napredovala i da je moj urodjeni crveni pigment misteriozno nestao! JOK 😀 Bila sam par meseci narandzasta, onda zuta i na kraju cik pogodi 😀 CRNA! Evo vec godinu dana se svojski trudim da se ne uhvatim za blans da ispiram istu, jer mi je doslo iz .. u glavu da bih mogla malo biti smedja 😀 Nisi ti luda Andjo, ima i ludjih 😀

 7. e cao.super ti je blog.i lijepa si i kosa ti je lijepa.e ovako farbala sam se preko 45 i vise puta i blajhala.crna plava crna smedja narandzadta zuta.e ovako pola kose bijelo a pola zuckasto kao tvoja treca il cetvrta slika gore.mozes li mi reci koju farbu da uzmem da bude bijelo totalno.molim te pomozi ne smijem vise blans neko vrijeme totalno mi je unistena kosa.evolution blans i farbu nigdje nisam nasla u bosni.pozz. ljepotice 🙂

 8. I ti si namučila kosu :)) Moj predlog ti je Keune 1517 ali preliv, pomešaš farbu, malo hidrogena i balzam za kosu, manje je agresivno, a srediće ti žutilo koliko-toliko 🙂

 9. pokusacu to.to mi je zadnja nada.hvalaa na odgovoru.a jesam poprilicno namucila kosu al morala sam se u plavu vratiti jednostavno mislim da mi najbolje pristaje.pozz 🙂

  1. Ne znam da li ti i sada treba, ali Palette cv12 ili ti "ruzicasto" plava ima predobar efekt. Ja sam prirodno sivkasto-smeđkasto plava hehe, neka nedefinisana boja, i ova farba cini cudo, nema sivi pigment pa neces ispasti golubica, a ako farbas tamniju kosu onda dva farbanja bi trebala rijesiti problem.

 10. Meni se svidja i plava i smedja kako ti stoje.Podjednako lepe.Ali i ovde primecujem ogromnu gresku koju veliki broj devojaka pravi,a to je da zutilo i narandzasti ton "ubija" pepeljastom farbom..Ta farba je SAMO za crveni pigment.Da neutralise crvenilo u kosi.Za ovu zuckasto narandzastu se koristi ljubicasti podtonovi.Npr.Kyo farba ima 12.89 koja je bas za to.

  1. Meni je to radilo posao 🙂 A probala sam i sa gencijanom koja je ljubičasta i bila sam sivkasta 🙂 A ima logike skroz, s obzirom da su žuta i ljubičasta komplementarne boje… Hvala što si preporučila farbu, sigurna sam da će nekom značiti 🙂

 11. Cao:) Pokusavam da predjem u plavu evo vec godinu dana, moja trenutna boja je zelenkasta XD. Kad smo kod preterivanja mislim da ni jedna sigurno nije zavrsila u hitnoj zbog farbanja, ja jesam 😀 Zanima me koji si hidrogen koristila sa keune 1517? Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + eighteen =