Ja, Anđelija Stojanović, rođena pre skoro 25 godina, teška 2 kilograma i 900 grama. Izašla iz bolnice sa 2 kilograma i 700 grama. Jedna od prvih priča koje sam čula o sebi je od tetke, kako je sanjala da me drži na dlanu i plaši se da me ne povredi, ne zna šta će sa mnom jer sam toliko mala, kao palčica… Pola familije se plašilo da me uzme u ruke jer sam bila kao mrvica, kažu da nikada nisu videli tako malu bebu. Kad sam malo porasla, majka je uspevala da me nahrani samo ukoliko hranjenje pretvori u igru, a hranu u igračke. Dugo sam mislila da je šargarepa nos od Sneška Belića koji bih s vremena na vreme pojela.
Hrana je bila poslednja stvar koja me je zanimala u životu, a ja sam izgledala kao da će me vetar svakog trenutka odneti.
Igranje je bilo mnogo zanimljivije. Čitanje takođe. I tako je ostalo sve do puberteta.

Ja, Anđelija Stojanović, imam skoro 25 godina i isto toliko kilograma viška. Sve što je u životu zanimljivo dolazi u kombinaciji sa hranom. Smeh, zabava, druženje, zaljubljivanje, patnja, dosada… Kroz svaku priču je provučena hrana, makar i kao usputni prolaznik i prikrivena asocijacija. Večere u restoranu sa roditeljima , posebno one nakon svakog roditeljskog sastanka.
Kilogrami grickalica pojedeni sa najboljom drugaricom uz “diskutabilni” TV program.

Tone čokolade koju sam tužna i sama jela uz odgovarajuće filmove.

Kolači i torte koji su bili propratni deo nekih novih poznanstava. Od kojih su se neki pretvorili u prethodno pomenute tone čokolade 🙂 Mnogi u redovna prežderavanja praćena smehom i zabavom.

Prva asocijacija na mene meni – hrana. I višak kilograma. Kom je uspelo da se provuče kroz svaku poru mog života.
Mnogo puta da me nadjača. Taman krenem deset napred, vratim se dvadeset unazad. I tako godinama.

U poslednjih par meseci, bila sam na nekoliko putovanja. Al’ ovo na koje danas krećem je drugačije od svih do sada. Ovo danas je posebno. Zato što sa njega ne planiram da se vratim. Već samo da idem još dalje!
Moja sledeća destinacija je Anđelija, sa 25 godina, zdravim životnim stilom i bez viška kilograma.

A gde ste tu vi?

Posle mnogo razmišljanja, odlučila sam da ovo putovanje bude javno, iz više razloga.
Više puta do sada sam pričala o svemu, počinjala i odustajala, ali se nikada nisam obavezala.
Nikada nisam osetila odgovornost prema bilo čemu i bilo je mnogo lakše da odustanem.
Danas to radim.
Obavezujem se da pred vašim očima.
Zašto?
Zato što želim da idete sa mnom.
Svi vi koji želite isto što i ja.
Da budete X, sa X godina i najzdravijim telom koje ste ikad imali.

Od danas, moj instagram profil andjelija.adja se pretvara u #weightlossjourney. U dnevnik mršavljenja koji će moći da prati ko god poželi. Odlučila sam da svoj trenutni “usklađeni” feed pretvorim u manje skladan, ali korisniji 🙂
Ko želi da se priključi, neka me taguje (dok ne smislim novi hashtag, stari mi instagram nije odobrio jer sam koristila sintagmu bez cenzure), bilo da su fotke vas ili hrane, čisto da budemo negde na jednom mestu i međusobno se bodrimo i motivišemo 🙂

 

Gledam istu stvar, istu situaciju. Jednog dana mislim ovako, drugog onako. Jednog dana mi je to super sjajno, drugog sam u fazonu “Bože, kakva glupost!” I do koga je? Uvek je do nas. Davno sam negde pročitala da je svet onakav kakvim ga mi vidimo. To je, zapravo, jedina definicija… Jedino što se važi. Pa zašto onda svi ulazimo u tuđe vizije brinući o tome kakav utisak ostavljamo? Ionako možemo jednog dana da im se dopadamo, drugog da im budemo bezveze. Čak iako smo potpuno isti. Kolektivno se prisetimo – kad nam se neko/nešto sviđa ili ne sviđa, to mnogo više govori o nama nego o toj stvari/osobi. Zato je autentičnost jedina ispravna. Jer si u miru sa samim sobom čak iako sa drugima možda nisi. ? . . . #milan #italy #duomo #travel #wanderlust #travelgram #travelphotography #traveller #igtravel #travelbug #instatravel

A post shared by Anđelija Stojanović (@andjelija.adja) on

Šta ću deliti tamo i zašto?

Želim da prikažem da gubljenje kilograma nisu samo fotke pre i posle gde vidite sjajan produkt i loš početak.
Spremna sam da se potpuno otvorim, dozvolim sebi da budem ranjiva i prikažem realnu situaciju od početka do kraja.

Da pokažem da gubljenje kilograma nije “Ma samo probušiš kašiku” već jedna od najtežih psihičkih “igara” u kojoj sreća ne pomaže da izađete kao pobednik.

Reći ću vam šta nikada ne treba da govorite gojaznoj osobi kojoj želite da pomognete. A šta treba.

Slikaću se pre, u toku i posle i pokazaću vam slike koje mi neće uvek biti prijatno da pokažem.

Reći ću vam kako se osećam u situacijama koje imaju veze sa viškom kilograma iako rizikujem da budem neshvaćena i povređena.

Pokazivaću vam šta jedem. Kad, kako i koliko vežbam.

I ne… Neću vam soliti pamet niti vas “ubeđivati” šta treba da radite. Pokazaću vam svojim primerom, a vi ćete odlučiti da li vam to odgovara ili ne.

Sve ovo nabrojano, želim da čujem i od vas. Želim da jedne drugima budemo podrška, motivacija i inspiracija. Da zajedno izguramo sve i na cilj stignemo ponosnije na sebe nego ikad!

Pre nego što završim ovaj tekst, imam jednu preporuku za sve žene koje imaju višak kilograma i koje su se makar i jedne sekunde osetile loše zbog toga.
Film “Lying To Be Perfect” (drugi naziv mu je “Cinderella Pact”) ima sjajnu priču u kojoj će svaka od nas moći da se pronađe.
Mene je oduvao 🙂

Što se bloga tiče, jednom mesečno ću objavljivati po jedan tekst na temu mršavljenja i svega što ide uz to. Već sam pisala o višku kilograma, a dva teksta koja bih izdvojila su Debela i srećna… Ili lažeš samu sebe? i 10 razloga zbog kojih sam srećnija kada sam mršavija.
Za one koje zanima “kako” sam se ugojila, ostavljam vam ispod screenshot delića mog starog posta. Oduvek sam bila realna što se toga tiče, definitivno me vazduh nije ugojio 😀

Bilo kako bilo 😀 , danas krećem drugačije!

Ko je sa mnom? 😀

6 thoughts on “Mršavljenje bez cenzure – ko je sa mnom?!”

 1. Srećno, i ja sam krenula od ovog meseca, nakon 3 godine gomilanja kilograma, što je mnogo, mnogo je.
  Tvoji tekstovi su me inspirisali, nadam se da ću istrajati, hvala ti sto deliš svoj put sa nama.
  Obzirom da niko u mom okruženju trenutno nema problem s kilogramima, ti mi dodjes najveća podrška.
  Zanima me jesi li krenula na neki fitnes, i imas li to u planu? ?

  1. Hvala tebi na lepim rečima, drago mi je što i ti krećeš! ? Ako imaš instagram, možeš kod mene u komemtarima da vidiš koliko nas je zapravo sa sličnim problemom. I srećna sam što makar na ovaj način možemo jedne drugima da budemo podrška. ?
   Nisam krenula na fitnes i trenutno mi je neizvodljivo da se ‘obavežem’ jer nemam stalno mesto boravka, ali svakako planiram da počnem da radim vežbe kod kuće, plus šetnja, trčanje, bajs, roleri – obožavam proleće i sve što donosi! ?
   Takođe, od srca ti preporučujem blog Fitt.rs, meni Nadini saveti mnogo pomažu, koliko deljenjem korisnih informacija, toliko i njenim stavom da ništa nije zabranjeno i rigorozno već da sve usklađujemo svojim potrebama.
   Veliki pozdrav i piši mi slobodno (insta, fb, mail) šta god da ti treba.
   Znam koliko je podrška u ovoj priči važna ?

 2. Pratim te i nadam se da ćemo skinuti te viškove bez previše mučenja!Ja sam posle prvog porodjaja imala 53kg,a sad,3 godine posle drugog porodjaja i nekih hormonskih problema i operacije imam 72kg,sto na 169cm jeste puno!I stvarno vise ne mogu da gledam stare slike i žalim za starom figurom,vreme je da se izbace slatkiši i peciva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × five =