Pre par nedelja sam došla na ideju da ugostim jednu divnu blogerku, Milicu sa bloga Kovrdžava kosa. Njen blog redovno pratim i jako mi se dopada kako to radi, za razliku od većine blogerki, stručno pristupa svemu, pa sam pomislila da bi bilo korisno da to podeli i sa svima nama na mom blogu 🙂

Koji su osnovni tipovi i teksture kose i kakva nega se preporučuje za iste?
Kada kažemo TIP i TEKSTURA kose, mislimo na dva različita pojma, iako se često o njima govori pogrešno, kao o sinonimima.

Tip kose
 podrazumeva ono što vizuelno vidimo na njoj, a to je:
 • da li je prirodno kovrdžava/talasasta/ravna, odnosno:
1A, 1B, 1C
2A, 2B, 2C
3A, 3B, 3C
4A, 4B, 4C

 • koja joj je boja,
 • da li je dlaka tanja/srednje debljine/punija, kao i njen oblik: pljosnata – kod Afrikanaca, okrugla– kod pripadnika žute rase, ovalna – kod bele rase)
 • da li ima manji/srednji/veći volumen,
 • da li je masna/normalna/suva,
 • da li je kratka/srednje dužine/duga
  Tekstura kose je zapravo ,,sastav’’ dlake, stanje unutar dlake, bukvalno rečeno: ono što se dešava unutar dlake, utiče na njen izgled spolja (po principu ,,lepota dolazi iznutra’’). Tako ako dlaka ima dovoljno proteina, hidrirana je i nahranjena, to će se spolja i videti – kosa će vam biti sjajna i živahna.
  Tekstura kose uslovljava kakav će nam tip kose biti. Ona je genetski određena, ali se može izmeniti prilikom drastičnih promena stanja organizma (stres, način ishrane, nezdrave životne navike…sve to utiče na celokupne loše promene organizma koje se ispoljavaju u vidu ispucalih noktiju, lošeg izgleda kose i sl.), hormonskim disbalansom (obično se to ženama dešava nakon porođaja, pa tako kovrdžava pređe u talasastu/ravniju ili obratno, promene u debljini vlasi i boje kose), dugogodišnjim agresivnim hemijskim tretmanima (redovno peglanje/uvijanje – vreli udar na kosu poput figara, pegle, prese, farbanje nekvalitetnim farbama uz česte prelaske iz jedne boje u drugu, blanš i sl.).
  Za teksturu kose je vezana poroznost, koja treba da vam je odlučujući faktor prilikom kupovine preparata za negu kose. Ukoliko znate da li je vaša kosa nisko/srednje/visoko porozna, onda ćete prema tom znanju i prilagođavati kupovinu preparata. Postoji par načina da utvrdite koliko vam je kosa porozna:

  1) Uzmite par dlaka sa kose i ubacite ih u činiju sa vodom. Ostavite 3, 4  minuta i gledajte šta se dešava. Ako kosa lebdi po vrhu, imate nisku poroznost, ako je negde na sredini, onda je srednje porozna, a ako potone, imate visoku poroznost.
  2) Uzeti jednu dlaku i izmedju kažiprsta i palca i povuci na gore, ka skalpu. Isprobati na više dlaka. Ako prsti klize po dlaci bez problema, znači da je kutikula spuštena i poroznost je niska, a ako se osete male grbice, znači da je kutikula odignuta i poroznost je visoka.


  Kod nisko porozne kose, kutikule su spuštene skroz, kosa je fino zaglađena i nije previše suva. Zbog spuštenih kutikula, ovakva kosa bolje održava tj. ,,zaključava’’ hidratantnost unutar dlake što se manifestuje sjajnim i zdravim izgledom kose. Međutim, problem nastaje kada treba da perete kosu i da stavite pakovanje. Kada su kutikule spuštene, one teško primaju hranljive sastojke iz pakovanja, tako da često to pakovanje ostaje da  ,,čuči’’ na kosi ostavljajući je suvom. Isti slučaj se dešava kada stavljate ulje, ovakva kosa ga neće upiti, jer su kutikule spuštene, ostaće da čuči na dlaci, stvarajući barijeru između dlake i vode koja treba da dopre unutar nje – što opet dovodi do toga da vam kosa bude suva.

  Ono što treba da praktikujete je sledeće: Perete kosu blagim šamponom bez silikona. Kada kosu ispirate od šampona, perete je mlakom vodom (više toplijom nego hladnijom) jer tako će se kutikule izdignuti i primiti pakovanje. Ovakav tip kose više voli hidratantna pakovanja, nego proteinska (proteinska gotovo da nisu potrebna, možete ih koristiti jednom mesečno, u suprotnom će vam samo stvarati kontra efekat i biće vam kosa slamasta i suva). Što duže držite hidratantno pakovanje na kosi (radite dubinsku hidrataciju), to je krajnji učinak bolji. Nakon toga, kosu ispirate što hladnijom vodom, kako bi se kutikule ponovo zatvorile, a hidratantnost i hranljivi sastojci pakovanja zadržali unutar dlake. Ukoliko stavljate kremu ili neko ulje na kosu, učinite to odmah, ne čekajte da se kosa na pola osuši. Nemojte je pretrpavati gomilom silikonskih ulja, jer se ovakva kosa brzo umasti. Ulja koja su pogodna za negu ovakvog tipa kose su lakša ulja poput kokosovog, bademovog, ulje semenki grožđa, jojobino.


  – Visoko porozna kosa se može tretirati kao oštećena, jer joj je potrebna intenzivna i bogata nega. Lako se lomi, ima manji sjaj, brzo se mrsi, reaguje na vlažno vreme pa dlaka propušta previše vlage, nabubri i puca.
  Kosa može biti prirodno visoko porozna (kao što je slučaj sa mnogim kosama iz 4A,AB i 4C kovrdžave kategorije koja je prirodno suvlja od ostalih),ali to može biti i 1A,1B,1C ravna kosa koja je dovedena do visoke poroznosti agresivnim hemijskim tretmanima i neadekvatnom negom – odnosno oštećena.

  Kod visoko porozne kose su kutikule izdignute, takva kosa je izrazito suva, često frizzy i krhka. Ona prosto ,,proždire’’ sve što stavite na nju, jer su kutikule hrapave, izdignute, a takva dlaka vapi za izgubljenim proteinima i hidratantnim sastojcima koji će popuniti šupljine unutar nje. Dakle, kao što vidite i ravna i kovrdžava kosa mogu zahtevati negu istim preparatima. Za razliku od nisko porozne, visoko porozna kosa obožava proteinska pakovanja, kao i hidratantna koja je poželjno držati što duže na kosi. Ulja i butere za kosu nanosite dok je kosa mokra. Šampon obavezno bez silikona, a ispiranje kose što hladnijom vodom, kako bi se hidratantnost održala i kutikule bolje nalegle. Obavezno nanesite neku leave-in kremu dok je kosa vlažna.
  – Srednje porozna kosa predstavlja kombinaciju predhodna dva.
  O nezi kose različite poroznosti bih još puno mogla pisati (što ću detaljno raditi na svom blogu), ali ću se ovde zaustaviti, da se odgovor na ovo pitanje ne bi pretvorio u esej. J

  I za kraj ovog dela, kada budete videli kako izgleda Miličina kosa, shvatićete zašto joj toliko verujem :))
       

  U sledećem delu par reči o silikonima… Stay tuned 🙂
  Nadam se da će vam ovi postovi biti korisni 🙂

6 thoughts on “Nega kose #1 (tip i tekstura kose)”

 1. Moja kosa je 3A, tip dlake M, volumen II, i poroznost srednja.. Da nije Milice, ne bih ni saznala 🙂 Hvala puno!! 😀 Njen blog odavno pratim fenomenalna je!!
  Hvala i Vama Cosmoholic blogu, koji dijelite sa ostalima sve zanimljivo što nađete! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + seventeen =