Puna vam je memorija u telefonu i nemate pojma gde vam se šta nalazi? Dobrodošli u klub! 🙂
Kada gledam ovaj naslov, malo mi zvuči smešno o čemu pišem (?!), ali kad se setim situacije koju sam imala pre desetak dana, više mi nije nimalo smešno. 😀 Po reakcijama koje sam dobila na instagramu, rekla bih da je organizacija fotografija iz telefona veliki problem mnogima i zato ću podeliti sa vama svoj način sređivanja. Bila je to borba u pravom smislu reči jer sam tri dana samo brisala slike, kojih je bilo preko 20 000. Camera, screenshots, instagram, whats app, viber i još milion foldera koji su se samo punili i punili… A ja nisam brisala ništa.

Zašto mi je bilo važno da to sredim?

 • da bih mogla lako da pronađem šta mi treba, umesto da dobijem nervni slom svaki put
 • da ne bih bespotrebno zatrpavala memoriju, što na telefonu, što kasnije na laptopu
 • zbog reda u glavi koji imam kad sredim digitalni prostor 😀

Posebno sam bila motivisana zbog treće stavke i zato svima vama preporučujem da uradite isto. Na stranu sve ostalo, taj osećaj organizovanosti mi omogućava da budem produktivnija i mnogo brže odradim sve što treba. Uvek me fascinira kako te neke sitne stvari na koje često i ne obraćamo pažnju, niti ih smatramo važnim, na kraju determinišu naše ponašanje.

Pričam i u svoje ime – od kad sam sredila fotke, odradila sam solidan broj stvari koje sam skrinšotovala i zaboravljala, a da ne pričam o tome koliko mi je lakše da pronađem šta mi treba.

Ovo je kostur moje organizacije koji možete iskoristiti za ideju, ali svakako ćete sebi prilagoditi, nisu nam svima potrebni isti folderi. 🙂

KORAK PO KORAK…

BRISANJE

Ujedno i najteži korak. 🙂

Kako odlučiti šta da brišeš, a šta ipak treba sačuvati?!
Okej, za neke ja jasno, ali… Za neke baš i nije.
Evo mojih kriterijuma.

Brišem:

 • nebitne fotke koje su bile važne u trenutku kad su poslate (whats app, viber itd.)
 • milion istih slika u pokušaju da jedna bude kako treba
 • i najteži deo: sve ostale! Njih sam rešila na sledeći način… Da li će mi biti važno da ovu sliku vidim za 2 godine? Da li će mi nešto značiti i tada?

I to je to! 🙂

View this post on Instagram

Znate šta je bio (i još uvek malo jeste 🤫) moj najveći problem kada je u pitanju organizacija vremena? To što bih volela da mogu da ostajem budna jer volim noć, a da u isto vreme spavam bar 7 sati i ne propustim jutro jer sam tada najproduktivnija, da radim svoj posao najbolje što mogu dok istovremeno učim, studiram i idem na predavanja, da razvijam još novih stvari po pitanju posla (koje zahtevaju dosta vremena), da čitam 35474747 knjiga nedeljno, da redovno objavljujem postove na blogu, da svakog dana imam objavu na instagramu, kao i storije, da se redovno fotkam i imam lepe fotke za blog i instagram, da odgovaram detaljno na sve mejlove, da gledam inspirativne You Tube videe i čitam dobre tekstove svakog dana, da završavam kurseve na Coursera i Udemy i učim nove stvari, da čitam stručne knjige sa drugih fakulteta, da učim novi jezik, da putujem puno, da imam vremena za druge ljude i društveni život, da svakog dana pišem dnevnik, kao i da odvojim makar sat vremena za fizičku aktivnost (šetnju npr.), da sama pripremam zdrave obroke umesto da jedem napolju, da gledam serije i filmove (ponekad i po sezonu kad me uhvati) i super bi bilo kad bih uz sve ovo imala još jedno par sati dnevno slobodno i da sve ovo odradim bez ikakvog plana i strategije! 😵 Kad bih napisala do detalja sve aktivnosti, verovatno bih popunila 10 stranica, ali ću se ovde zaustaviti jer ste suštinu već shvatili. 😂 Zato su prioriteti mnogo važni i uopšte ih nije lako postaviti. Uvek nešto "strada", ali je poenta da strada ono najmanje važno, a kad nema nikakvih prioriteta, neminovno strada sve. A ja sam to naučila na teži način. 🤔 Zato se na svakih par meseci vraćam na stare liste i procenjujem šta sam, kada i u kojoj meri ispoštovala. Nekad je sjajno, nekad baš i ne, ali je važno da se ide napred (perfekcionista u meni vrišti 😂). Pisaću/pričaću ovih dana više o postavljanju prioriteta i kako ja to radim. Kako vama to ide? Imate li neku konkretnu metodu? 😀👇🌠

A post shared by Anđelija Stojanović (@andjelija.adja) on

ČUVAM:

 • lepe fotke koje volim
 • ružne koje mi nešto znače 😀
 • korisne (uglavnom skrinšotovi nečega)

Sada kad sam sve obrisala, vreme je da ih prebacim na komp i organizujem kako bi zaista imale smisla, posebno one korisne.

ORGANIZACIJA PO FOLDERIMA

 • random lepe fotke, u naslovu foldera naveden mesec/godina
 • putovanja
 • korisno za blog ( ideje, insta storiji od kojih mogu da napravim blog postove itd. )
 • TO DO fotke ( sve one koje sam skrinštotovala kako bih nešto uradila: pogledala film, pročitala knjigu, primenila neki savet i sl. )
 • skrinšotovi za kupovinu, slično wish listi

Da bi sve ovo imalo smisla i potrajalo, neophodno je da, ako ne svakog dana, makar jednom u par dana brišem sve suvišno i koliko toliko održim organizaciju kako treba.

Eto, to bi bilo to, kraći je post nego što inače radim, ali nisam želela da dužim jer je ovde mnogo važnije primeniti nego bilo šta pričati. 🙂

Kako vi organizujete svoje stvari iz mobilnog?

10 thoughts on “Organizacija i čišćenje fotografija iz telefona”

  1. Isto! 🙂 Brat mi je predložio onu varijantu da se same fotke brišu nakon 3 meseca, ali se plašim da ću zaboraviti da ih prebacim pre i da će mi nestati sve. Uspomene jesu u glavi, ali ipak i fotke doprinesu puno, gomile momenata iz srednje se setim tek kad vidim fotku :)))

 1. Ma samo redovno brisanje 😀 sve što znam da mi neće trebati, da nije neka uspomene, odmah delete, a ostalo gomilam jer nikada se ne zna kada ću poželeti da pogledam slike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + 5 =