Zašto i kako dolazi do iritacija?

Iritantni kontaktni dermatitis je najčešća pojava izazvana dejstvom kozmetičkih preparata, prilikom čega dolazi do formiranja mikrovezikula – oni mehurići jedan do drugog kao tačkice nadražene kože koji s vremena na vreme svrbe, ili do deskvamacije – ljušćenja kože. Kod ove vrste dermatitisa koji je najčešće posledica zime iliti neadekvatne nege tokom zime, dolazi do oštećenja stratum corneuma i do njegovog intenzivnog odbacivanja ćelija u vidu ljuspica. Uzroci su previsok ili prenizak pH, mehanički faktori u smislu nemilosrdnog utrljavanja preparata u kožu, i ono o čemu se malo vodi računa – upotreba sastojaka koji deluju snažno odmašćujuće. Jednom narušena lipidna barijera epidermisa onemogućuje mu da radi svoj posao zaštite sve dok se ne “popravi”, a svako naneto sredstvo može da izazove iritaciju. Pre nego što počnete da se žalite na ovo ili ono, bilo da je u pitanju kozmetika ili kada dođe proleće i prisutno je mnogo novih čestica (ne nužno i alergena), obratite pažnju na to šta je izazvalo problem. Ukoliko ste samo narušili lipdnu barijeru, nema imunog odgovora već je potrebno samo da se lepo iznegujete jedan period kako biste povratili funkciju epidermisu. Često se iritantni i alergijski dermatitis mešaju jer su sličnog izgleda, ali kod alergijskog dermatitisa ne mora doći do narušavanja barijere već vam jednostavno imuni sistem nema odgovor (određeni antigen) na neku neprijatnu situaciju – kozmetički preparat sa potencijalnim alergenima.
Svakako dolazi do narušavanja estetskog izgleda kože, pa bi značilo da je zdrava koža i lepa koža.

Kako da se negujete i zaštitite zimi?

Nega bi uvek trebalo da se primenjuje na više nivoa.

pravilna ishrana (fokus na zdrave masti, vitamine i antioksidanse u globalu)
hemijska zaštita (nezasićene masne kiseline, dermalna primena antioksidanasa, antiflogistika)
mehano-hemijska zaštita (zasićene masne kiseline, silikoni, vazelin)
mehanička zaštita (adekvatna odeća)

Nega na svakom od ovih nivoa vam je najsigurnija zaštita. Najvažnije je da svojoj koži obezbedite sve što joj je potrebno kako bi ona sama mogla da “istera” lipide na površinu i da obezbedi zaštitu. Takođe, zdrava ishrana i jačanje imunog sistema su od velike važnosti. Način da sami podstaknete kožu da u procesu keratinizacije razgrađuje jedra i druge organele i od njihovih lipida stvara zaštittni sloj jeste da pospešujete metabolizam i cirkulaciju. Vežbanje, začini u hrani, upotreba pilinga na bazi ulja da ne bi oštetili epidermis, masažna ulja i masaže… Zimi se dešava da zbog hladnoće oslabi cirkulacija, a onda uđemo u sobu na +25, pa se čudimo otkud pokidani kapilari. Što se pilinga tiče, preporučujem Caudalie Crushed Cabernet ili Divine, neka povoljnija varijanta su Weleda anticelulit piling od breze i Alverde. Sa sva tri sam zadovoljna, ali prednost ide Caudalie koji je prepun ulja, antioksidanasa i predivno miriše – pravo uživanje. Znači, piling tokom cele zime.

Zatim, nega uljima. O tome sam piše pisala ovde. Izbegavajte mineralna ulja, zimi možete samo da doživite da dobijete akne po telu zbog tesne odeće. Prirodna ulja su uvek najbolji izbor i tu cenim organsku kozmetiku pre svega. Izdvojila bih Weleda biljna i masažna ulja koja su izuzetno negujuća. Bazna ulja u njihovom sastavu su uglavnom badem, jojoba, maslina i suncokret. Suncokretovo ulje je najpovoljnije za kožu kao bazno ulje. Ja volim bademovo i donji deo tela koji je suvlji zahteva jaču negu upravo ovim uljem. Na licu birate nezasićene masti u skladu sa tipom kože kao i ceramide koji su dominantna lipidna komponenta. Preporuka za sve tipove kože je ulje avokada, koštica grožđa, ali i ulje ruže. Dr.Jart me oduševio svojom ceramidin linijom za suvu kožu, iako je moja mešovita do normalna.

Butyrospermum parkii, afrička je samonikla biljka iz čijih se semena dobija ši puter. Ime roda Butyrospermum u prevodu znači seme s maslacem. Prirodna je zamena?? (Ko kome??) vazelinu, koji je naftni derivat, a dele okluzivno (zaštitno) dejstvo. Idealan je emolijens i sjajan za negu atopične kože, pri tom ne sadrži alergene kao što to može biti slučaj sa prirodnim uljima te je za obolele od atopije koji su osetljiviji na alergije, to idealna svakodnevna nega. Sadrži antioksidanse i vrlo je stabilan samostalno (nerafinisan). Zbog gomile triglicerida, kao što vidite, jako čvrstog stanja, ima mogućnost da kada se pomeša sa 20-30% ulja, i dalje deluje kao maslac, a bude znatno bogatiji i pogodan za pravljenje balzama, krema… Postoje dve podvrste biljke u zavisnosti od predela u kojem rastu – zapad ili istok. Daleko od toga da su to dva različita hemotipa, razlikuju se po količinama (podvlačim) nezasićenih masnih kiselina te je onaj iz istočnog dela nešto mekši. U selima države Burkina Faso, u zapadnom delu Afrike, žene na tradicionalan način prave ogromne količine ši putera koji se izvozi, a to im je ujedno i treći najvažniji eksport i mnogima osigurava život. Beli (blago žućkast) jeste pravi ši puter pa ako vas neko ubeđuje da nije i pokaže izrazito žuti, znajte da se radi o istom kvalitetu s tim da su žutom možda dodati karotenoidi druge biljke. Retko kada ćete naći žuti, a da boja potiče od same ši biljke. Ovaj puter sa slike je dobar, vidi se da je filtriran i sigurno mu nedostaju neki nutrijenti ali ono za šta treba da ga koristimo radi sjajan posao – kao emolijens. Boja pravog ši putera varira od žućkaste do sive, zelene čak. Zavisi od zrelosti i podneblja ali i eventualnog rafinisanja. Zaobiđite kreč bele proizvode i one bez ikakvog mirisa. Razmišljate li kada kupujete 'prirodnu' kozmetiku, koliko vam zapravo sama boja, miris i konzistencija mogu odati kvalitet prirodnog proizvoda??? ? Pred svojim očima nekada ne vidimo istinu, ili možda ne želimo da je vidimo? ? #natural #organic #naturalbeauty #naturalcosmetics #organicbeauty #iherb #sheabutter

A post shared by Anđela Grahovac (@andjelagra) onMEHANO-HEMIJSKA ZAŠTITA

Ovaj tip zašite podrazumeva korišćenje zasićenih masnih kiselina, ulja sa visokim procentom istih ili organskih putera poput ši putera i kakao putera. Razlog zašto ja preferiram organska i čista ulja je taj što sam sigurna koji procenat masnih kiselina sam upotrebila. Kreme, losioni i puteri su takođe sjajna stvar, ali samo ako su savršeno dobro formulisani. To bi podrazumevalo da sadrže visok procenat biljnih negujućih ulja. Voda, pa milion neki ekstrata, dodataka, konzervanasa i ši puter na petnaestom mestu – NE. Slažem se da je ši puter vrlo značajan u niskim koncentracijama, ali farmaceuti pomalo varaju i sve što je masno ne znači nužno da je esktra negujće. Neki brendovi koji ruše tržište kada je formulacija u pitanju jesu L’occitane, The Body Shop, Dr. Hauschka, Alverde. Ako želite odlično odrađen preparat na prirodnoj bazi, potražite neki od ovih. Ne moraju nužno biti sertifikovani itd., ali prave savršene formulacije, lagane teksture i negujuće efekte u kombinaciji sa najlepšim mirisima. Voštane supstance koje su korisne u balzamima za usne, ali i u nekim melemima su pčelinji vosak i najkvalitetniji, biljni Karnauba vosak. Lanolin je čest sastojak preparata koji deluju zaštitno, ali može biti i iritans. Međutim, uglavnom nije zastupljen u velikim koncentracijama.

HEMIJSKA ZAŠTITA
Dok je na neki način više mehanička zaštita koju pruža ši puter ili kakao puter čije masne kiseline ne mogu penetrirati u kožu, hemijska zaštita bi podrazumevala supstance koje mogu da se absorbuju u kožu i ovde su od velikog značaja antioksidansi, pre svega kao zaštita od foto starenja koje je i zimi moguće. Oni su prisutni i u našoj koži poput vitamina E, u preparatima su prisutni jer su prirodne smeše ulja bogate antioksidansima radi očuvanja integriteta masnih kiselina, a možete ih primenjivati dermalno i oralno. Podjednako je važno i jedno i drugo. Recimo vitamin C koji telo ne može da stvori već se samo unosi hranom. Tada oni imaju uticaj na usporavanje starenja. Dermalno, nanošenjem na kožu  u njoj se čuvaju po nekoliko dana. Setite se kada ljuštite pomorandžu ili mandarinu i koliko god prali, ne možete da se rešite mirisa dan-dva, a ni boje. To su supstance koje ulaze u kožu, nije ih moguće oprati, tu ostaju kao zaštita i važni kofaktori nekim proteinima. Uglavnom su snažni antioksidansi biljni pigmenti, antocijani, karotenoidi… I svo to obojeno voće i povrće uglavnom ima jak efekat poput borovnica, brusnica, grožđa (glavni sastojak Caudalie kozmetike). Ne moraju nužno biti obojeni, ali to je neki mali pomoćni indikator.
Kada je prirodna kozmetika u pitanju, sinergija između ishrane i nege je ogromna.

Kada je kosa u pitanju, nega uljima i preparatima na bazi ulja je preko potrebna, međutim, u ovom slučaju ja koristim i silikone kao zaštitu po celoj dužini kose. Iako nisu prirodni sastojci, silikoni ne penetriraju u kožu/kosu i za mene su oni vid mehaničke zaštite nakon nege. Od ulja na kosi obožavam konopljino, arganovo, avokadovo i srećna sam kad vidim da neki proizvod sadrži baš neko od njih.
Imunitet kose možete graditi ispiranjem biljnim dekoktima poput onog od ruzmarina, kamilice, nevena. Generalno biljaka iz familija Lamiaceae, Asteraceae i Apiaceae. Bogate su nekim od najznačajnijih specifičnih metabolita. Iz Apiaceae ih izdvojila beli luk.
Pored ovih saveta za negu i zaštitu uz minus napolju, savetujem da se maksimalno fizički zaštitite – kapa, šal, rukavice. Uz sve to, na proleće ćete uživati, neće biti neprijatnih iritacija i izgledaćete lepo. Ako izostavote jedan od ovih vidova zaštite, svakako ćete osetiti veće ili manje posledice tokom i nakon zime.

Nadam se da vam se tekst dopao i da vam je bio od pomoći. Pišite mi utiske 🙂 I veliko hvala Anđeli što je sve ovo podelila sa nama.

Šta vi koristite zimi? Da li su prirodna ulja i puteri deo vaše rutine?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight − eight =