Kao što mnogi od vas znaju, Cosmoholic je prvenstveno bio samo beauty blog. Nastao je potpuno neplanirano, kao posledica moje ogromne ljubavi prema kozmetici i još nekih (ne)srećnih okolnosti. U skladu sa tim, podrazumevalo se da imam dosta kozmetike, da je volim i koliko toliko se razumem. Nije se podrazumevalo da (p)ostanem klasični hoarder, sakupljač koji nema gde da se okrene od količine stvari koje poseduje (a soba mi uopšte nije mala). Moram da naglasim da kad sam počela sa blogovanjem, nisam imala pojma da će mi neko slati besplatne proizvode na testiranje, niti da ću ikada sarađivati sa nekim. Počela sam iz čiste ljubavi i želje da sa nekim delim iskustva i diskutujem sa ljudima sličnih interesovanja, bez ikakvog biznis plana u najavi. Tada blogovi nisu bili ni približno popularni kao danas.
Relativno skoro, neke čitateljke su me pitale šta je sa gomilom proizvoda koje sam dobijala, zašto više ne pišem o novitetima kao pre i tako dalje. Pa reših da na to pitanje detaljno i odgovorim.

Od samog početka, svi su voleli moje new in postove. A ko i ne bi – pored njih vam parfimerija nije ni trebala, sve novo se tu našlo.
Do pre par meseci, imala sam preko 150 ruževa, preko 100 balzama za usne, preko 30 rumenila svih vrsta i nijansi, bronzera, hajlajtera, pudera, korektora, maskara… Svega što vam padne na pamet. A verovatno i nečega za šta čak ni ne znate da postoji. Znam da su mi mnoge devojke zavidele i želele bar delić moje kolekcije. Ovo nisam rekla/napisala onim tonom „Možete samo da mi zavidite i crknite što vi nemate“, značenje bi trebalo da bude upravo suprotno, što ćete shvatiti ukoliko pročitate tekst do kraja.

ŠTO SAM VIŠE DOBIJALA, TO VIŠE SAM ŽELELA
Oduvek sam volela da gomilam stvari, ne razmišljajući puno o tome da li mi to treba već sam se vodila osećajem – ako ti se sviđa, kupuj! Tako sam sakupila solidnu količinu kozmetike. A onda, par meseci nakon što sam počela da pišem blog, počela sam i da je dobijam od različitih brendova. Najčešće, u velikim količinama. Znate šta je najzanimljivije? Što sam više dobijala, više sam želela. Uvek je falilo još nešto. Ako mi pošalju tri nijanse ruža, ja odem i kupim preostalih 10! Da su svi brendovi u Srbiji poželeli da mi pošalju čitav asortiman, ja bih rekla MOŽE, ŠALJITE! SVE MI TREBA! Tako je bilo dugo, pa ste maltene svake nedelje kod mene na fejsu i instagramu da vidite silne pakete koji su stizali na moju adresu. Ne mogu da kažem da nisam uživala u tome, svakako jesam. Koliko u činjenici da imam nove stvari, toliko i u tome da sam ih dobila zahvaljujući svom radu. Ovim putem želim i da pohvalim aposlutno sve brendove i agencije sa kojima sam sarađivala jer su svi do jednog bili maksimalno korektni i uvek ću im biti zahvalna što su mi omogućili da isprobam sve moguće novitete, budem prisutna na raznim događajima, ali i da upoznam neke ljude koji su danas moji prijatelji. Tako da, ukoliko ste očekivali hejt post na bilo koga, znajte da to nije.

GOMILANJE KOZMETIKE VIŠE NIJE MOJ NAČIN ŽIVOTA
Prestala sam da kupujem kozmetiku koja mi ne treba, pa tako ne želim ni da imam celoživotne zalihe, sve i da ih dobijam. Uz to, proizvodi iziskuju vreme za testiranje, preparativa posebno. Mada i šminka – slikaj sve, ubodi osvetljenje, slikaj sve na svom licu, ispadni dobro, sredi slike… Za dobar post stvarno treba dosta truda, rada i vremena, iako mnogima deluje da se to odradi začas. I prođe vreme brzo, kad se udubiš u nešto što stvarno voliš. Ali kad te smara… Baš je cimanje. A ne želim usiljene stvari na blogu.

DA LI OVO KORISTIM SAMO ZBOG REKLAMIRANJA?
2015. sam prilično ohladila sa blogovanjem, i dalje sam dobijala, ali sam sve manje pisala. Počela je da me boli glava od svega o čemu bi trebalo da pišem zbog reklamiranja.
Ujedno, počela sam i da koristim stvari da bih pisala o njima, što je dodatno cimanje.
Da se razumemo – nikada nisam pisala neiskrene recenzije ni iz jednog razloga, niti je to ono što želim da kažem. Sve o čemu sam pisala, pisala sam zaista najiskrenije što mislim. Kad sam videla da mi nešto tu više ne štima i da mi se ne radi, prosto sam i prestala to da radim.
Shvatila sam da mi više uopšte ne prija da dobijam sve to, da me opterećuje i da vrlo često razmišljam kome bih mogla da poklonim jer je meni prestalo da izaziva bilo kakvu radost. Kad su bile u pitanju stvari koje sam želela, naravno da sam im se radovala i jedva čekala da isprobam. Međutim, ti dobiješ to što je novo i aktuelno, pa proceni šta bi koristio. A šta ne bi… Šta da se radi. Na kraju, napunila sam i ostavu svojom kozmetikom jer u sobi više nisam mogla da dišem.

MASOVNO REKLAMIRANJE ISTIH STVARI
Neki brendovi su počeli masovno da šalju stvari na 150 adresa, pa odjednom svaka blogerka piše o istim stvarima. Ni to mi se nije svidelo, iskreno. Bez i najmanje namere da uvredim bilo koga, samo nije nešto što ja želim.
Počela sam da odbijam saradnje i shvatila da treba da pišem isključivo o čemu ja hoću, ne osećajući obavezu ni prema kome.
Kada dođem u situaciju da nešto stvarno želim – naravno da ću pisati i reklamirati. Ali ne u tolikoj meri kao do sada, jer ne želim toliko stvari 🙂

BLOG ILI OGLASNA TABLA?
Poslednje što želim je da mi blog liči na oglasnu tablu, a imao je dobre šanse da to postane. Pa bih se na kraju i sama zapitala koliko sam iskrena, a ne neko ko čita. Zato sam dala sebi godinu dana oduška, o čemu sam pisala OVDE i vratila se blogovanju na način koji ja smatram ispravnim.
Za nekog možda nije, što je okej. Apsolutno razumem svakoga ko želi da dobija gomilu proizvode (i ja sam nekada), niti mislim da je to loša stvar. Mnoge odlične brendove sam otkrila na taj način. Ali mene to više ne radi. Ne piše mi se.
A nisam željna ni proizvoda ni para po cenu gaženja po samoj sebi i onome što radim.

Žao mi je što nećete moći da čitate o svemu i svačemu kao nekad, ali mogu da vam obećam da će sve što budete pročitali ovde biti iskreno, sa željom i posvećenošću napisano.
Svaki post, bio sponzorisan ili ne, biće napisan kao da pričam najboljoj drugarici, baš kao što su i ovi do sad 🙂

8 thoughts on “Zašto više ne želim da dobijam i reklamiram gomilu šminke i kozmetike generalno?”

  1. Ovo kao ja da sam pisala, od reči do reči 🙂
    Doduše, moja pauza traje tek pola godine, napravljena delimično zbog svega što si navela, ali i burnim promenama na poslu, što se automatski odrazilo i na moje slobodno vreme i blog (da se komentar ne bi pretvorio u čitav post, staću ovde :)))

  2. Svaka ti cast! Tekst me odusevio i razumem te. Ja imam svoj blog vec godinu dana i tek sam sada pocela neke saradnje da sklapam i to eto cisto da probam a nadam se da necu gomilati stvari.
    Sve ovo sto si napisala kroz sta si prolazila nekako deluje i kao zavist, mislim mozda zvuci glupo ali mislim da postoji vise osoba kao sto si ti bila i da se to moze nazvati kao neka zavist od svih ti stvari :O

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 15 =